сряда, 5 януари 2011 г.

ЗА ЧЕРНИ ОСЪМ За Черни Осъм

     СЕЛО ЧЕРНИ ОСЪМ (1200 ж.), едно от 22-те селища в Троянска община, е изключително живописно разположено в нейния югоизточен “ъгъл” на границата между Предбалкана от север и Стара планина на юг, в пазвите на Национален парк “Централен Балкан”. Над селото на територията на парка се извисяват два от най-високите балкански исполини – върховете Голям Купен (2 169 м) и Левски (2 166 м).

     Черни Осъм отстои на 12 км асфалтов път югоизточно от общинския център Троян, с който е добре транспортно обвързан, на 48 км южно от областния център Ловеч и на 185 км североизточно от столицата София

     Непосредствено зад стените на Троянския манастир край буйните води на р.Черни Осъм на една скала вдясно от пътя ще зърнете бронзовата “сянка” на Орела – символа на селото, и вече сте в Черни Осъм. Балканът – това е сърцето и душата на Черни Осъм! Неслучайно именно тук се намира единственият по рода си в България Природонаучен музей – истински уникат, събрал на едно място цялото богатство на старопланинската фауна и привличащ хиляди туристи от страната и чужбина


     Голям хит през лятото са малките закътани плажчета и множеството речни вирчета, риболовът и рибният пикник край реката. А невероятно удоволствие е и разходката с велосипед – най-добрият начин да се опознае истински Черни Осъм и неговите околности.

     В Черни Осъм има още един музей, който, макар и не толкова известен като Природонаучния, е поне толкова ценен и интересен. Наречен скромно “Фотоархивна и битова сбирка” от своя създател Дочо Нешков, в действителност това е един изключителен Етнографски музей, представящ културно-историческото и природно наследство на селото. Влизайки вътре, изведнъж се пренасяш назад във времето и пред теб изплуват образите на местните зевзеци – обикновени хора с големи сърца, старата черноосъмска сватба, люлката край огнището, селската софра и дървеният тъкачен стан, старият метох в центъра, малките занаятчийски работилнички и стружните край реката, водениците и казаните за варене на ракия, каракачанските стада из Балкана…, а накрая в малката кинозала се потапяш в тайните на митичната златна река Куманица и дивната природа на “Стенето”. Тук чужденците стоят с часове в захлас, твърдейки че няма друг такъв музей по света. Музей, в който освен красота, стари спомени и малко носталгия, има и ароматен старопланински билков чай, и вкусно домашно сладко от горски плодове на изпроводняк.

     Черни Осъм си има и Художествена галерия, носеща името на видния черноосъмец Пенчо Хаджинайденов – основоположник на Троянската художествена школа. В нея, наред с творбите на даровити местни художници от национална величина като Христо Йонков – директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян и Иван Мутафов – известен български иконописец, живописец и алпинист, могат да се видят и оригиналните дърворезбени фигурки на различни животни от “Стенето”, изработени от Дочо Нешков. Гордост за селото е и невероятният самодеен театрален състав.

     И все пак, най-голямата атракция на Черни Осъм си остава дивата природа на Балкана, в чийто пазви е закътан втория скит на Троянския манастир – Зелениковец, с лятната резиденция на българския патриарх. Непосредствено над селото започва царството на Национален парк “Централен Балкан” и една от неговите 9 зелени перли – биосферния резерват “Стенето”. Дивите и непристъпни каньони на митичната златна река Куманица таят легенди за несметни съкровища, а най-голямото богатство, всъщност, са вековните буки, покриващи повече от половината територия на резервата, изключителното разнообразие на редки и застрашени видове растения и животни, величествените природни феномени Райчова дупка, Птичата дупка, Водната пещера, Хайдушкото игрило, Кралимаркова дупка… Черен горски път от махала Нешковци отива чак до природния резерват “Стенето”, а от там маркирана пътека продължава нагоре към хижа “Дерменка” за билото на планината, където минава Европейския туристически маршрут Е-3 (Атлантически океан - Карпати - Стара планина - Черно море); до билото най-бързо се стига през хижа ”Амбарица” по направление хижа “Добрила”, като първата отсечка от маршрута е подходяща и за конен туризъм; разклонение за хижа “Яворова лъка” от маркираната туристическа пътека до “Амбарица” води към съседния природен резерват “Северен Джендем” и хижа “Плевен”... Но преди да тръгнете из дебрите на планината, непременно се отбийте в новооткрития Природозащитен и информационен център за Национален парк “Централен Балкан” в Природонаучния музей, където можете да се снабдите с необходимата карта-пътеводител и да получите подробна туристическа информация за всичко, което ви интересува.

Троянският манастир, отдалечен само на 2 км от центъра на Черни Осъм, е границата, където се сливат двете съседни села Черни Осъм и Орешак. Трети по големина в България след Рилския и Бачковския, той е една от най-тачените български светини и е обявен за паметник на културата с национално значение. Най-ценното, което можете да видите тук е чудотворната икона на св.Богородица Троеручица в съборния храм “Успение Богородично”, изографисан от най-видните представители на Самоковската художествена школа Захари и Димитър Зограф, а забележителния му иконостас е дело на тревненски майстори. В манастирския музей интерес представляват скривалището на Васил Левски, Троянската битова стая от Възраждането, стаята на цар Борис III и богатата колекция дарове и църковна утвар, пренесени от старата манастирска църква. Празникът на манастира е на Голяма Богородица (15 август), когато се прави голямо литийно шествие с иконата на св.Богородица Троеручица. Най-старата манастирска постройка е скитът “Св. Николай Чудотворец” (XVIII век), кацнал на една височина над махала Миленча, като изкачването до него е истинска туристическа атракция. Срещу Троянския манастир е запазена и старата гостоприемница – днес механа “Манастирска бара”, известна като ханчето на Ванчето. Тук можете да опитате традиционни манастирски специалитети, а Ванчето ще ви покаже как се тъче на дървен стан и как се баросва изтъкания китеник на манастирската бара.

     Само на 1 км от манастирските стени в село Орешак се намира единственият в България Национален панаир-изложба на народните художествени занаяти – мястото, където ще откриете най-добрите творби на майстори от всички крайща на страната. В битовата гостна на панаира ще ви почерпят с прочутата троянска сливова ракия, поднесена по традиция със сушени сини сливи, а вечерта можете да разнообразите домашната трапеза и да се повеселите от сърце в местните механи и ресторанти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар